Mutfaklardan harika kokular geliyor.. Fırından yeni çıkmış, dumanı üstünde, mis gibi bir tepsi kurabiye.. ya da da kreması akılları baştan alan kocaman bir pasta.. veya şerbetinden bal damlayan bir tepsi tatlı.. Ancak siz bu tatlılara imrenerek bakarken kendinize "neden benim pişirdiklerim bu kadar güzel görünmüyorlar, keklerim neden böyle kabarmıyor, tatlılarımın kıvamı neden tutmuyor" diye mi soruyorsunuz? Belki de birşeyleri yanlış yapıyorsunuzdur? Şu bilgilere bir göz atın, belki de hatanın nerede olduğunu bulabilirsiniz.
- Öncelikle hassas olunması gereken bir nokta: süt ve sütlü tatlılar. Süt son derece değerli ancak çabuk bozulabilen, hassas bir besindir. Sıcak havalarda yoğurt ya da sütlü tatlılar çok iyi gider. Ancak süt sıcakta çabuk bozulur ve hızla bakteri üretir. Sütün satın alınıp eve getirilene kadar geçen süreyi mümkün olduğunca kısa tutmak gerekir. Ayrıca sütün fazla pişirilmesi içindeki protein oranının ciddi oranda kaybolmasına da neden olur. Aynı zamanda araştırmalara göre sütün içine pişirilme esnasında şeker katılması da sütün protein miktarının azalmasına sebep olmaktadır. Bunu önlemek için yapacağımız tatlılarda sütü iyice kaynattıktan sonra şeker eklemeliyiz.
- Her yemeğin pişirilirken biraz zamana ihtiyacı vardır. Pişirdiğiniz yemeğin başında durup her dakika karıştırmak, iyi bir pişirmeye engel olacaktır. Özellikle kapağı kapalı pişirilmesi gereken besinlerin sık sık kapağının açılması vitamin kaybına neden olur.
- Tatlı, börek ya da mantı hamuru açarken, yoğurduktan sonra hamurun dinlendirilmemesi de yanlıştır. Yaklaşık yarım saat kadar dinlendirilen hamur, daha kolay açılır ve daha fazla kabarır.
- İyi bir kek pişirmenin altın kuralı, fırını önceden ısıtmaktır. İyice ısıtılmamış bir fırına konulan kek kalıbı, fırının ısınmasını beklerken kabarmaz. İyi ısınmış fırına sürülmüş kek kalıbı ise sıcaklıkla karşılaşarak olabildiğince kabarır. Yüksek ısı kek harcıyla buluşunca, lezzetini içine hapsedecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder